AI AI AI – Student Challenge

AI AI AI...

Hoe kijken studenten naar nieuwe technologische ontwikkelingen binnen het grafisch vakgebied? En hoe positioneren zij zichzelf als ontwerper binnen de maatschappij? Tijdens de student challenge AI AI AI… worden studenten uitgedaagd om aan de hand van het actuele thema Artificial Intelligence hun blik op de wereld te vertalen in slechts één beeld. Een unieke kans om als maker voor het eerst naar buiten te treden met werk en het aan een groot publiek te tonen!

 • Student Challenge

  In de periode oktober tot december organiseert Graphic Matters een student challenge voor laatstejaars MBO- en eerstejaars* HBO-studenten mediavormgeving/grafisch ontwerp uit Nederland en België. Met AI AI AI… prikkelen we jonge ontwerpers om zich uit te spreken over hun gedachtes en standpunten vanuit een veilige schoolomgeving. Door een actueel en veelbesproken thema te onderzoeken en hierover een standpunt te ontwikkelen, worden studenten gestimuleerd om na te denken over hun rol en positie als ontwerper in de maatschappij. 

  Een vakkundige jury bestaande uit toonaangevende partijen uit het werkveld [to be announced] kiest uit alle inzendingen maximaal 50 beste posters. Deze worden gedurende 3 maanden geëxposeerd in de 3sec.gallery in Breda. Een uitzonderlijke kans om als jonge ontwerper professioneel te exposeren en werk aan de buitenwereld te tonen!

  * Meedoen met een andere jaargang? Neem even contact met ons op.

  Foto door Edwin Wiekens

 • Artificial Intelligence (AI)

  De ontwikkeling van het grafisch ontwerp-vak is nauw verweven met technologische vooruitgang. Denk aan de uitvindingen van de boekdrukkunst, het fotozetten, of desktop publishing. In een wereld waar technologische vooruitgang onze creatieve landschappen voortdurend hervormt, is de opkomst van Artificial Intelligence een onderwerp dat zowel fascinatie als debat opwekt binnen het vakgebied. De afgelopen maanden zijn de steeds vernieuwende AI-tools actueler en spraakmakender dan ooit. Wat is de invloed van Photoshop Beta, Dall-E, ChatGPT, en nog vele anderen, op zowel het vakgebied als de maatschappij? Is het een zegen, een illusie of een bedreiging? En wat wordt de rol van de ontwerper hier precies in? 

 • Lesprogramma

  Deelname aan de student challenge is gratis en bedoeld voor studenten uit Nederland en België. 

  Per opleiding organiseren we op locatie een kick-off met een presentatie over het project om de studenten te informeren, enthousiasmeren en vooral inspireren! We bieden een online inspiratie-dossier aan, hierin vinden studenten relevante artikelen en werken die gerelateerd zijn aan Artificial Intelligence.

  De studenten ontwerpen een poster over de invloed van AI op de maatschappij/het vakgebied.
  Het thema is verder volledig vrij in te vullen door docenten (en studenten) om meer richting aan de begeleiding te geven.

  De poster mag dus met behulp van AI gemaakt worden, maar er zijn geen restricties aan de te gebruiken techniek: Photoshop, zeefdrukken, letterzetten… alles is mogelijk, zolang het uiteindelijk maar op een fysieke A0-poster past!

  Verdere uitleg over de aanleverspecificaties en het inzenden van de posters volgt bij deelname aan het project. We rekenen op één poster-inzending per deelname – samenwerken mag!

  Feestelijke conferentie
  Naast ervaring met ontwerpen vanuit eigen perspectief, doen de studenten ook kennis op tijdens de feestelijke afsluitende conferentie in poppodium MEZZ Breda waar lezingen van de juryleden een leuk en leerzaam programma vormen. De 50 winnaars worden na afloop bekend gemaakt en direct aansluitend wordt de expositie geopend. 

  Extra expositie optie! Per school bieden wij ook een extra expositie mogelijkheid bij jullie op locatie met de beste 5 tot 10 posters van jullie jaarlaag. Leuk om de eigen studenten en studierichting binnen de school uit te lichten.

 • Belangrijke data

  Kick-off op locatie: Vanaf het begin van het schooljaar tot de herfstvakantie

  Opening Open Call: 15/10/2023

  Deadline Open Call: 15/11/2023

  Conferentie + opening expositie: 14/12/2023 

  AI-sculptuur door Oliver Kartak

 • Inspiratiedossier

  Speciaal voor studenten én docenten hebben we een online inspiratiedossier aangemaakt, waarin relevante artikelen, video’s, podcasts en inspirerende makers te vinden zijn. De bronnen zijn uiteenlopend en onderverdeeld in drie thema’s: 

  • Artificial Intelligence – wat is het precies?
  • A.I. en Creativiteit
  • A.I. en Grafisch Ontwerp

  Elk thema bevat een ‘check dit’ voor een goede basis en nog extra verdieping. De verzamelde bronnen zijn er om de student verder te helpen in je onderzoek naar AI en het formuleren van een mogelijk standpunt hierover. 

  Je kunt het inspiratiedossier vinden op www.graphicmatters.nl/inspiratiedossier

 • Doe je mee?

  Of heb je interesse in het poster project AI AI AI…? 

  Wil je jouw studenten direct aanmelden of overleggen over de mogelijkheden? Stuur een mail naar educatie@graphicmatters.nl met je naam, telefoonnummer en de naam van de instantie. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!