Nieuws

Nieuws
Erase & Confuse door Baroem

Toen de Nederlandse fotograaf Baroem (Bram Wildenburg) in maart naar Oekraïne reisde, vielen de verwijderde en overgeschilderde verkeersborden hem op. Tijdens BredaPhoto toont hij zijn nieuwe fotoserie over deze publieke interventietactieken om de indringer te desoriënteren.

De invasie van Oekraïne door Rusland op 24 februari was tevens het begin van een informatieoorlog. Het eerste doel was de Oekraïense communicatie platleggen. Westerse hackers reageerden door Russische media aan te vallen. Ook buiten op straat zijn er mogelijkheden de vijand te misleiden.

Dit ontdekte de Nederlandse fotograaf Baroem (1997) toen hij in maart met een bus vol hulpgoederen naar Oekraïne vertrok. In Lviv en Kyiv bracht hij samen met lokale graffitischrijvers hulpgoederen rond en gaven ze achtergelaten honden te eten. Onderweg zag hij verwijderde en overgeschilderde bewegwijzering. Moedige burgers werden door  de Oekraïense ANWB en het Ministerie van Defensie opgeroepen om bewegwijzering en landmarkeringen te verwijderen, om zo Russische troepen te verwarren. Het Russische leger beschikt over matige communicatie en bleek niet goed te kunnen navigeren zonder deze bewegwijzering. De hulpactie van Baroem resulteerde in een serie foto’s van met verfrollers bewerkte bewegwijzeringsborden in steden en langs snelwegen.

Artist Talk
Momenteel, tijdens BredaPhoto, is zijn fototentoonstelling Erase & Confuse te zien in de 3sec.gallery, ’s werelds enige drive-by gallery. Op dinsdag 27 september organiseren we  bij BANK15 een Artist Talk met Baroem. Tijdens deze avond vertelt Bram alles over zijn reis naar Oekraïne, toont hij exclusief beeldmateriaal en neemt hij het publiek mee naar de tentoonstelling. Dit event geeft extra verdieping aan het actuele onderwerp dat Bram zo goed heeft weten te vastleggen. De avond start om 20:00 uur en is gratis te bezoeken, meld je vooraf wel even aan via deze link.

Foto door Edwin Wiekens

Over Baroem
Baroem is autodidact en heeft een fascinatie voor kleine analoge camera’s die hij in tweedehands winkeltjes vindt. Dit geeft elke foto een uniek rauw effect. Hij beweegt zich in underground culturen zoals graffiti, bondage en thuis tatoeëerders. Omdat Bram vaak onderdeel is van deze, voor velen onbereikbare of onbekende scènes, krijgt hij het vertrouwen om deze culturen fotografisch vast te leggen. Baroem is als een van 12 makers onderdeel van het talentontwikkelingstraject UCMasters voor makers uit de Urban Arts.

Foto door Edwin Wiekens

De tentoonstelling is tot en met 23 oktober te bekijken bij 3sec.gallery in de ingang van Chassé Parking.

Auteur info

Anne

Content & creation

Deze events vind je misschien interessant