Student Challenge 2024

Al op jonge leeftijd leren we letters te gebruiken. Maar wat is een letter en hoe kun je deze vormgeven? Kan een letter een boodschap uitstralen? Wanneer is een letter nog leesbaar of verandert de functie? Graphic Matters daagt studenten uit te experimenteren met letters en betekenis. Een selectie van inzendingen wordt geëxposeerd in de 3sec.gallery: een unieke kans om voor het eerst naar buiten te treden richting een groot publiek!

  • Student Challenge

    Van september tot december organiseren we de jaarlijkse Student Challenge voor laatstejaars MBO- en eerstejaars* HBO-studenten mediavormgeving/grafisch ontwerp uit Nederland en België. Studenten onderzoeken een thema of onderwerp wat voor hen relevant is.

    “Tussen Aanhalingstekens” prikkelt aankomende ontwerpers om zich uit te spreken vanuit een veilige schoolomgeving. Door een zelfgekozen boodschap met de wereld te communiceren, worden studenten gestimuleerd om na te denken over hun rol en positie als ontwerper in de maatschappij.

    Een vakkundige jury, bestaande uit toonaangevende personen uit het werkveld (deze worden later bekend gemaakt), kiest uit alle inzendingen maximaal 50 opvallende posters. Deze worden gedurende 3 maanden geëxposeerd in de 3sec.gallery in Breda. Een uitzonderlijke kans om als jonge ontwerper te exposeren en werk aan de buitenwereld te tonen!

    * Meedoen met een andere jaarlaag? Neem even contact met ons op.

    “Het was een superleuke opdracht en avontuur voor de studenten. Bedankt voor de goede zorgen!” – Docent, Noorderpoort Groningen

  • "Tussen Aanhalingstekens"

    Typografie is meer dan letters en tekens. Het draagt bij aan de emotionele lading en impact van een ontwerp. Letters kunnen ontroeren, provoceren, boeien, overhalen, en nog veel meer. Zo brengt een krullende letter een gevoel van speelsheid over, terwijl strakke, hoekige vormen ernst en stabiliteit suggereren.

    Er zijn talloze (bekende) voorbeelden waarin met deze typografische principes wordt gespeeld en geëxperimenteerd. De verschuiving naar digitale (en variabele!) lettertypes, heeft deze dynamiek versterkt. Met een oneindig scala aan materialen, lettertypes en nieuwe technieken, kan de ontwerper precies de juiste toon voor een boodschap creëren.

    De Student Challenge maakt jonge ontwerpers bewust over het belang en de invloed van letters. We dagen hen uit de grenzen van het leesbare op te zoeken en te verkennen hoe typografie een rol speelt in het creëren van een boodschap, emotie, cultureel begrip en inclusie. Welke boodschap vinden de studenten belangrijk om te communiceren en wat is de essentie daarvan?

  • Lesprogramma

    Per opleiding organiseren we een kick-off op locatie om studenten te informeren, enthousiasmeren en vooral inspireren! Ook bieden we een online inspiratiedossier aan. Hier vinden studenten relevante artikelen over typografie, emotie en uitstraling, lettervormen en de kracht van een (on)duidelijke boodschap. Daarbij zijn er korte lesopdrachten voor docenten om studenten te inspireren en op weg te helpen.

    De studenten ontwerpen een poster aan de hand van een quote of tekst van een zelfgekozen held, waarbij letters de hoofdrol spelen. Dit kan een quote uit een boek zijn, een zin uit een songtekst, een antwoord uit een interview… etc. Studenten kunnen aan de slag met bestaande digitale fonts, zelf gecreëerde tekens, kalligrafie, en alles daartussen. Uiteindelijk komt het samen in een geprinte A0-poster.

    Het is docenten vrij de begeleiding naar eigen inzicht in te vullen. De poster mag volledig typografisch zijn, maar kan ook in combinatie met beeld worden opgezet. Er zijn geen restricties aan de te gebruiken techniek: digitaal, zeefdruk, letterzetten… alles is mogelijk. Zolang het de boodschap versterkt. Verdere uitleg over aanleverspecificaties en het inzenden van bestanden volgt na aanmelding van deelname. We rekenen op één poster-inzending per deelname – samenwerken mag!

    “Het maken van een poster voor een ontwerpuitdaging buiten school is een aanmoediging voor studenten.” – Docent, 2023

  • Conferentie

    Naast ervaring met ontwerpen vanuit een eigen perspectief, doen studenten ook kennis op. Tijdens de feestelijke afsluitende conferentie vormen lezingen door juryleden en experts een leuk en leerzaam programma. Tijdens de conferentie worden ook de 50 meest opvallende inzendingen bekend gemaakt. Direct aansluitend wordt de expositie geopend.

  • Expositie

    3sec.gallery is ‘s werelds enige drive-by gallery. Langs de inrit van de Chassé Parking in Breda zie je elke drie maanden een nieuwe reeks posters. Ook lopend of met de fiets ben je welkom. Doorgaans zijn er groeps- en solo exposities met werk van internationale ontwerpers te zien. Eens per jaar zijn de posters te koop tijdens de Poster Sale.

  • Deadlines

    Aanmelden
    Vóór 1 oktober via email.

    Kick-off op locatie
    Vanaf begin van het schooljaar tot de herfstvakantie

    Deadline inzendingen
    Tot en met 15 november 2024

    Conferentie + opening expositie
    11 december 2024 in poppodium MEZZ, Breda

  • Kosten

    Opleidingen in Nederland en België kunnen deelnemen. Deelname kost € 250 per instelling plus reiskosten voor 2 personen vanuit Breda.

  • Inspiratiedossier

    Speciaal voor studenten én docenten creëren we een online inspiratiedossier, waarin relevante artikelen, video’s, podcasts en inspirerende makers te vinden zijn. De bronnen bieden informatie voor een goede basis én tot extra verdieping. In verschillende rubrieken helpen de bronnen studenten verder met hun (visuele) onderzoek, technische uitvoering of boodschap.

    Voor docenten bieden we korte lesopdrachten aan om de studenten te inspireren en op weg te helpen. Het inspiratiedossier staat begin september online. In de tussentijd kun je het inspiratiedossier over artificial intelligence (2023) bekijken.

    “Thank you for providing so many opportunities for young students. It’s really cool!” – Docent, Haute Ecole de la Province de Liège

  • Doe mee!

    Wil je jouw studenten direct aanmelden of overleggen over de mogelijkheden? Stuur een mail met je naam, telefoonnummer, school en aantal studenten. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!