Nieuws

Aankondiging
Het Paleis van Typografisch Metselwerk

In samenwerking met Richard Niessen en de Grote Kerk Breda presenteren we de nieuwe tentoonstelling: Het Paleis van Typografisch Metselwerk.

De tentoonstelling is vanaf 22 april voor het eerst in Nederland te zien en is tot en met 18 juni te bezoeken in de Grote Kerk Breda.

Beeldtaal onder de loep
In Het Paleis van Typografisch Metselwerk verzamelt ontwerper Richard Niessen grafische voorwerpen. Niet zomaar omdat ze mooi zijn, maar omdat ze kenmerkend zijn voor de wijze waarop grafisch ontwerpers visuele communicatie vormgeven. Van tekens tot ornamenten, van methodes en technieken tot de geschiedenis en de praktijk van het vak.

“Uit vrees voor het verdwijnen van de grafische cultuur heb ik een imaginair Paleis van Typografisch Metselwerk opgericht. Ik wil hiermee alle vormen van visuele communicatie door de eeuwen heen vastleggen. Van het gebruik van symbolen tot de uitvinding van het schrift. Een van mijn vijf doelstellingen is het tonen van een rijk en divers landschap aan stemmen en handschriften.” Richard Niessen

Pop-Up Museum
Sinds 2015 werkt Richard aan ‘Het Paleis van Typografisch Metselwerk’, oorspronkelijk een imaginair museum. Om de collectie voor iedereen toegankelijk te maken ontwikkelde hij samen met Graphic Matters een mobiel expositie systeem en een audio guide waarmee hij een persoonlijke toelichting geeft.

De pop-up presentatie bevat werk van bekende Nederlandse ontwerpers als Karel Martens, Hansje van Halem, Wim Crouwel, Harmen Liemburg, Experimental Jetset, Thonik, Moniker en Irma Boom. Daarnaast zijn ontwerpers Ott Metusala (EE), Farah Fayyed (LB), William Jacobson (SE), Edgar Walthert (CH), Benjamin McMillan (UK) en Åbäke (UK) uitgenodigd om nieuw werk te maken. 

Grote Kerk Breda als Het Paleis van Typografisch Metselwerk
De tentoonstelling wordt gepresenteerd door Graphic Matters in samenwerking met de Grote Kerk Breda. We vonden elkaar op het raakvlak van beeldtaal, ontwikkeling, erfgoed en het vertellen van verhalen. Zowel de Grote Kerk Breda als Het Paleis van Typografisch Metselwerk zoeken de verbinding tussen het heden en verleden. De Grote Kerk Breda is bij uitstek een voorbeeld  van een ruimtelijk beeldverhaal; een gebouw gevuld met tekens en symbolen die ruim 700 jaar oud zijn en nog steeds doorwerken in onze huidige visuele communicatie.

Richard Niessen vertelt over Het Paleis van Typografisch Metselwerk tijdens de presentatie van het Graphic Matters jaarprogramma in de Grote Kerk Breda op 26 januari

De tentoonstelling is speciaal voor deze gelegenheid en locatie uitgebreid met een interactief element; een plek waar ontwerpen ontleed en geanalyseerd worden en bezoekers de relatie tussen de tentoonstelling, de Grote Kerk Breda en hun eigen omgeving onderzoeken. Deze ervaring draagt bij aan een beter begrip van alle tekens en symbolen die in ons dagelijks leven op ons pad komen en letterlijk overal zijn. Het maakt de bezoekers bewust van de rijkdom en diversiteit van beeldtaal.

Het Paleis van Typografisch Metselwerk
Beeldtaal onder de loep

23/04 – 18-06
Grote Kerk Breda

Over Richard Niessen
Grafisch ontwerper Richard Niessen (1972) staat bekend om zijn kleurrijke posters en expressieve typografie, vernieuwende identiteiten en samenwerking met andere kunstenaars. In 2007 presenteerde hij zijn retrospectief ‘TM-City’ tijdens het toonaangevende festival van Chaumont. Niessen geeft les aan de KABK in Den Haag en verzorgt regelmatig workshops en lezingen voor studenten en ontwerpers over de hele wereld. Zijn werk was in diverse musea te zien. In 2015 startte hij met ‘The Palace of Typographic Masonry’. Een experimenteel onderzoek dat grafisch ontwerp verbindt met andere disciplines en het vak in een bredere cultuurgeschiedenis plaatst.

Over Graphic Matters
Graphic Matters maakt het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk betrokken en/of sociaal kritische vormgevers zichtbaar. Met een beleefbare programmering worden vakgenoten en jongeren geprikkeld om samen kritisch te kijken naar visuele cultuur. Presentaties in een openbare context creëren ruimte voor dialoog. Daarnaast wordt hen de kans geboden om kennis en vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen.

Over Grote Kerk Breda
Wie de Grote Kerk Breda bezoekt, betreedt een gebouw met een rijk interieur dat uitpuilt vangelaagde en meerstemmigeverhalen. Verhalen uit het verleden die ook nu van betekenis zijn of een nieuwe betekenis hebben gekregen en die van invloed zijn op (het verhaal van) de toekomst.Sinds een aantal jaar brengt de kerk een divers en eigentijds programma dat de geschiedenis en context van de kerk als ijkpunt neemt én tegelijkertijd aansluit bij de actualiteit.

Het Paleis van Typografisch Metselwerk wordt gepresenteerd door Graphic Matters in samenwerking met Richard Niessen en de Grote Kerk Breda
Mogelijk gemaakt door Gemeente Breda, Kunstloc Brabant en Pictoright Fonds

Auteur info

Ailis

Taking care of communication at Graphic Matters.