Over

Graphic Matters

“Wij laten je kijken, jij gaat het zien.”

Graphic Matters maakt het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk betrokken en/of sociaal kritische vormgevers zichtbaar. Met een beleefbare programmering prikkelen we vakgenoten en jongeren om samen kritisch te kijken naar visuele cultuur. Met presentaties in een openbare context creëren we ruimte voor dialoog. Daarnaast bieden we hen de kans om kennis en vaardigheden te ontdekken en ontwikkelen.

Door ontwerpers en jongeren bewust te maken van de kracht en invloed van ontwerp, dragen we bij aan de kwaliteit van hedendaagse visuele communicatie. Goed (leren) kijken en verbeelden is net zo belangrijk als lezen en schrijven. Door visuele geletterdheid te stimuleren, bevorderen we verbinding, zelfredzaamheid en gelijkheid in de samenleving.

Graphic Matters Geschiedenis

2024
2018

Ontmoeting Milton Glaser in New York
Lees meer

2017

Posters van Vermibus duiken op in Breda
Lees meer

Na jaren experimenteren en evalueren vinden we eindelijk de naam die het beste bij ons past: Graphic Matters! Het thema 'Shut Up, Speak Up!' laat zien hoe ontwerpers wereldwijd hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. Voor het eerst tonen we historisch werk in de expositie 'Design of Dissent'. Deze expositie is oorspronkelijk samengesteld door Milton Glaser en door ons aangevuld.
Lees meer

Inflatable Refugee trekt landelijke aandacht
Lees meer

Mr. Poopie op de Grote Markt
Lees meer

2015

Current Characters Convention met o.a. Ken Garland en Mr. Bingo.
Lees meer

Tijdens de vijfde editie van Graphic Design Festival Breda richtten we Blind Walls Gallery op en maakten we beeldcultuur (en verhalen van de stad) permanent zichtbaar in de openbare ruimte. De vele rondleidingen en expertsessies zorgden voor directe interactie met het publiek. Door te verhuizen naar de oneven jaren kunnen we alterneren met het eveneens tweejaarlijkse Breda Photo.
Lees meer

2014

Een ode aan alle vrouwen door Stephen ESPO Powers
Lees meer

Tijdens de vierde editie van Graphic Design Festival Breda stonden publieksparticipatie en actualiteit centraal. De reizende expositie 'Resolute' ging in premiere en kreeg lovende kritieken. De stadsgalerij functioneerde als festivalhart inclusief restaurant en filmzaal. Lezingen, workshops en filmvertoningen zorgden voor een afwisselend programma.
Lees meer

Resolute - Design Changes (2014), expositie ontworpen om te reizen
Lees meer

2012

Aram Bartholl's 'MAP' in Park Valkenberg
Lees meer

De derde editie van Graphic Design Festival Breda duurde slechts 5 dagen. Met een Open Call creëerden we grote internationale bekendheid. De concentratie van activiteiten in de binnenstad in combinatie met een uitgebreid sprekers programma zorgde voor een waar festival gevoel. De expositie 'Small Stories, Bigger Picture' (ism MOTI en Breda Photo) won een European Design Award.
Lees meer

2010

Tijdens de tweede editie van Graphic Design Festival Breda namen we de inhoudelijke regie in eigen hand met het thema 'Decoding'. Het festival was beter zichtbaar in de openbare ruimte en vooruitstrevende workshops zorgden voor veel internationale bezoekers. Jonge ontwerpers sloten zich spontaan bij ons aan met zelf geïnitieerde projecten.
Lees meer

2009

Projector Spectre 3.0: videomapping in de Grote Kerk
Lees meer

2008

Geert Wilders poster zorgt voor veel ophef
Lees meer

De eerst editie van Graphic Design Festival Breda werd georganiseerd in samenwerking met meer dan 20 lokale organisaties en vond plaats rondom de opening van het Graphic Design Museum. Er was direct aandacht van internationale vakpers, maar ook landelijke media publiceerden over de opvallende presentaties in de openbare ruimte. Middels educatieve projecten waren meer dan 1.000 lokale jongeren betrokken.
Lees meer

2007

Team

Dennis Elbers

Oprichter en curator

Marnie van Dyck

Programma-ontwikkelaar

Rowan Graafland

Grafisch vormgever

Joëlle van Loon

Marketing & Ontwikkeling

Anouk Verhoeven

Educatie

Anne van Bree

Communicatie