Over

Graphic Matters

“Wij laten je kijken, jij gaat het zien.”

Graphic Matters maakt het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk betrokken en/of sociaal kritische vormgevers zichtbaar. Met een beleefbare programmering prikkelen we vakgenoten en jongeren om samen kritisch te kijken naar visuele cultuur. Met presentaties in een openbare context creëren we ruimte voor dialoog. Daarnaast bieden we hen de kans om kennis en vaardigheden te ontdekken en ontwikkelen.

Door ontwerpers en jongeren bewust te maken van de kracht en invloed van ontwerp, dragen we bij aan de kwaliteit van hedendaagse visuele communicatie. Goed (leren) kijken en verbeelden is net zo belangrijk als lezen en schrijven. Door visuele geletterdheid te stimuleren, bevorderen we verbinding, zelfredzaamheid en gelijkheid in de samenleving.

Graphic Matters Geschiedenis

2024
2022

Samen met [Z]OO Producties en Whynotcooperation presenteerden we de Dutch Graphic Roots uitgave over ontwerper Henk Cornelissen.
Lees meer

Samen met Pier15 Skatepark en Stadsarchief Breda presenteerden we de pop-up expo PARA 1982 - 2002. Over het legendarische Bredase poppodium Para.
Lees meer

De tweede editie van Summer School met Rachel Joy, Rob en Robin, Studio Spass en YONK.
Lees meer

In samenwerking met Watershed presenteerden we de reizende tentoonstelling TYYYPOëzie: een ontmoeting tussen woord en beeld.
Lees meer

2021

In het teken van 1000 jaar Brabants Kloosterleven presenteerden we de reizende installatie Scriptorium, ontworpen door studio Autobahn.
Lees meer

De eerste editie van Summer School met masterclasses van Studio Dumbar, Autobahn, Grilli Type, Underware en Edgard Claes.
Lees meer

Graphic Days Torino is het grootste graphic design festival van Zuid-Europa. In 2021 staat Nederland centraal, met Graphic Matters directeur Dennis Elbers als co-curator. We nodigden grafisch ontwerper Richard Niessen uit zijn ‘The Palace of Typographic Masonry’ voor het eerst toegankelijk te maken voor publiek.
Lees meer

2020

In april hingen de straten van Breda vol posters met positieve boodschappen. De kleurrijke posters van het Stay Sane, Stay Safe project zijn een reactie op de Corona crisis.
Lees meer

Was je op zaterdag 25 januari onderweg naar het station in Breda? Dan is de kans groot dat je plots in de schijnwerpers van Track Tracy stond.
Lees meer

2019

Van 20 september tot en met 27 oktober 2019 vond de zevende editie van Graphic Matters plaats in en rondom het Havenkwartier in Breda.
Lees meer

2018

Ontmoeting Milton Glaser in New York
Lees meer

2017

Posters van Vermibus duiken op in Breda
Lees meer

Na jaren experimenteren en evalueren vinden we eindelijk de naam die het beste bij ons past: Graphic Matters! Het thema 'Shut Up, Speak Up!' laat zien hoe ontwerpers wereldwijd hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. Voor het eerst tonen we historisch werk in de expositie 'Design of Dissent'. Deze expositie is oorspronkelijk samengesteld door Milton Glaser en door ons aangevuld. Op een nieuwe eigen binnen locatie presenteren we een afwisselend programma dat bezoekers de kans geeft actief aan de slag te gaan.
Lees meer

Inflatable Refugee trekt landelijke aandacht
Lees meer

Mr. Poopie op de Grote Markt
Lees meer

2015

Current Characters Convention met o.a. Ken Garland en Mr. Bingo.
Lees meer

Tijdens de vijfde editie van Graphic Design Festival Breda richtten we Blind Walls Gallery op en maakten we beeldcultuur (en verhalen van de stad) permanent zichtbaar in de openbare ruimte. De vele rondleidingen en expertsessies zorgden voor directe interactie met het publiek. Door te verhuizen naar de oneven jaren kunnen we alterneren met het eveneens tweejaarlijkse Breda Photo. Dit verlaagd de druk op partners en vergroot de mogelijkheden in de stad.
Lees meer

2014

Een ode aan alle vrouwen door Stephen ESPO Powers
Lees meer

Tijdens de vierde editie van Graphic Design Festival Breda stonden publieksparticipatie en actualiteit centraal. De reizende expositie 'Resolute' ging in premiere en kreeg lovende kritieken. De stadsgalerij functioneerde voor het eerst als festivalhart inclusief restaurant en filmzaal. Lezingen, workshops en filmvertoningen zorgden voor een afwisselend programma. Financiële onzekerheid maakte de voorbereiding kort en minder effectief.
Lees meer

Resolute - Design Changes (2014), expositie ontworpen om te reizen
Lees meer

2012

Aram Bartholl's 'MAP' in Park Valkenberg
Lees meer

De derde editie van Graphic Design Festival Breda duurde slechts 5 dagen. Met een Open Call creëerden we grote internationale bekendheid. De concentratie van activiteiten in de binnenstad in combinatie met korte duur zorgde voor een waar festival gevoel. De expositie 'Small Stories, Bigger Picture' (ism MOTI en Breda Photo) won een European Design Award. In 5 dagen gaven meer dan 60 internationale ontwerpers een lezing op unieke erfgoed locaties. In workshops verbonden we lokale ontwerpers en ondernemers.
Lees meer

2010

Tijdens de tweede editie van Graphic Design Festival Breda namen we de inhoudelijke regie in eigen hand met het thema 'Decoding'. Uiteraard in samenwerking met een select aantal partners. Het festival was beter zichtbaar in de openbare ruimte en vooruitstrevende workshops zorgden voor veel internationale bezoekers. Jonge ontwerpers sloten zich spontaan bij ons aan met zelf geïnitieerde projecten.
Lees meer

2009

Projector Spectre 3.0: videomapping in de Grote Kerk
Lees meer

2008

Geert Wilders poster zorgt voor veel ophef
Lees meer

De eerst editie van Graphic Design Festival Breda was gebaseerd op samenwerking met meer dan 20 lokale organisaties en vond plaats rondom de opening van het Graphic Design Museum. Er was direct aandacht van internationale vakpers, maar ook landelijke media publiceerden over de opvallende presentaties in de openbare ruimte. Middels educatieve projecten waren meer dan 1.000 lokale jongeren betrokken.
Lees meer

2007

Team

Dennis Elbers

Oprichter en curator

Marnie van Dyck

Programma-ontwikkelaar

Stein de Bont

Officemanager / videographer

Rowan Graafland

Grafisch vormgever

Joëlle van Loon

Marketing & Ontwikkeling

Anouk Verhoeven

Educatie

Anne van Bree

Communicatie

Falco van der Velden

Productie assistent

Vivianne Stoppazzoni

Events & merkbetrokkenheid