Programma

Het Paleis van Typografisch Metselwerk Beeldtaal onder de loep

Posters, illustraties, animaties, tekst, infographics, kleding, boeken, lichtreclames, video’s… Dagelijks zien we duizenden afbeeldingen. We gebruiken steeds meer foto’s, gif-jes en emoji om iets duidelijk te maken. Beeldtaal is dé manier om snel met elkaar te communiceren.

Ben jij ‘visueel geleerd’ genoeg om deze beeldenstroom te verstaan en weerstaan? Je ontdekt het vanaf 22 april in Het Paleis van Typografisch Metselwerk in de Grote Kerk Breda.

In Het Paleis van Typografisch Metselwerk verzamelt ontwerper Richard Niessen voorwerpen die kenmerkend zijn voor visuele communicatie. Van tekens tot ornamenten, van methodes en technieken tot de geschiedenis en de praktijk van het grafisch ontwerpen.

“Uit fascinatie voor de grafische cultuur heb ik een imaginair Paleis van Typografisch Metselwerk opgericht. Ik wil hierin de variëteit en rijkdom van visuele communicatie van alle tijden een plek geven. Van het gebruik van symbolen tot de uitvinding van het schrift, van de obsessie met grids tot de viering van het ambacht – Richard Niessen

Beeldtaal onder de loep
Het Paleis van Typografisch Metselwerk toont de verbeeldingskracht van grafisch ontwerpers. In de expositie komen negen thema’s aan bod: Teken, Symbool, Ornament, Constructie, Poëzie, Spel, Orde, Ambacht en Praktijk.

Meer dan 150 objecten worden aan de hand van de thema’s op een fantasievolle wijze toegelicht. Hierbij speelt de locatie, de Grote Kerk van Breda een belangrijke rol. De Grote Kerk van Breda is een typisch voorbeeld van een ruimtelijk beeldverhaal, gevuld met tekens en symbolen. Deze bijzondere omgeving biedt een versterkende context, zoals ook de expositie helpt om de tekens en symbolen in de kerk beter te begrijpen.

Pop-up museum
Om de collectie voor iedereen toegankelijk te maken hebben we samen met Richard Niessen een pop-up museum ontwikkeld, met een bijbehorende persoonlijke audio guide.

De expositie bevat o.a. werk van bekende Nederlandse ontwerpers als Karel Martens, Hansje van Halem, Wim Crouwel, Harmen Liemburg, Experimental Jetset, Thonik, Moniker en Irma Boom. Daarnaast maakten ontwerpers Ott Metusala (EE), Farah Fayyed (LB), William Jacobson (SE), Edgar Walthert (CH), Benjamin McMillan (UK) en Åbäke (UK) nieuw werk.

Rondleidingen, talks en meer…
Naast de expositie zijn er verschillende activiteiten. Zo kun je op zondagen het Paleis ontdekken tijdens een rondleiding.

Op 3 en 4 juni is het depot van het Paleis ook toegankelijk, dan is er werk te zien dat op andere dagen niet toegankelijk is.

Leer meer over de ontwerpers uit de expositie tijdens de Paleis Talks op 26 mei, 2 juni en 9 juni.

Educatie
Alle jongeren zijn maker én gebruiker van visuele communicatie. Er is een uitgebreid educatie aanbod voor VMBO, HAVO, VWO, MBO en HBO. Ons educatie programma stimuleert visuele geletterdheid aan de hand van 21e eeuwse vaardigheden.

Deze events vind je mogelijk ook interessant