Nieuws

European Design Awards Winnaars

Vandaag, op 30 april 2020, werden de winnaars van de jaarlijkse European Design Awards aangekondigd. Hierbij willen we de winnende ontwerpers van harte feliciteren, in het bijzonder de ontwerpers die projecten maakten verbonden aan het Graphic Matters festival in 2019!

De European Design Awards zijn jaarlijkse prijzen die uitgereikt worden aan ontwerpers voor uitmuntend werk op het gebied van communicatie ontwerp. De ED-Awards is een gezamenlijk initiatief van ontwerp magazines uit Europa en onderschreven door de International Council of Graphic Design Associations.

Wij zijn super trots op een aantal ontwerpers in het bijzonder, namelijk de Nederlandse illustrator Jan Hamstra, Bredase ontwerp studio Rob en Robin en Oostenrijkse ontwerper Andreas Palfinger. Allen maakten ze projecten in opdracht van, als onderdeel van, of geïnspireerd op de zevende editie van het Graphic Matters festival in 2019. Alle projecten zijn ondersteund door Gemeente Breda, het Brabant C fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

“Graphic Matters streeft ernaar om ontwerpers uit te dagen en met co-producties hun werk naar een hoger niveau te tillen. Naast de spin-off van dergelijke projecten zijn deze vier European Design Awards een teken dat vakgenoten dit erkennen. We zijn erg trots op de ontwerpers en onze samenwerking.”Dennis Elbers, creative director Graphic Matters

Het gaat om de volgende projecten


Information Path door Jan Hamstra
BRONS in de categorie POSTER SERIES

Een serie van 16 posters die samen een 500 meter lange tijdlijn vormen, gepresenteerd in de openbare ruimte van Breda. Elke poster toont een hoogtepunt uit de geschiedenis van informatie ontwerp. Jan creëerde zijn ontwerpen met digitale collages van linosnedes, allemaal met de hand gesneden.

Het onderzoek voor het project is gedaan door Sandra Rendgen, auteur van het boek The History of Information Graphics, uitgegeven door Taschen in 2019.

Foto: Rob Lipsius


Graphic Matters 2019 pre-campagne door Rob en Robin 
ZILVER in de categorie POSTER SERIES

We nodigden Rob en Robin uit om de pre-campagne te ontwerpen voor de zevende editie van het Graphic Matters festival in 2019, wat geheel in het teken stond van informatie ontwerp.

Rob en Robin gebruikten elementen van ‘saaie’ grafieken op een andere manier dan we gewend zijn. Hun ontwerpen hebben een overtuigende, maar simpele stijl wat uitnodigt om ze vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Rob en Robin zochten (en vonden!) emotie in die levenloze grafieken. Om de offline en online campagne met elkaar te verbinden, brachten ze de illustraties tot leven door ze te animeren.


NO VISUAL IS WORTH A THOUSAND WORDS door Rob en Robin
ZILVER in de categorie BOOK & EDITORIAL ILLUSTRATION

Rob en Robin creëerden deze handleiding-achtige illustraties bij een tekst over visuele geletterdheid door Sven Ehmann. Ze zochten voor visuele metaforen die resoneren met de inhoud en het publiek. Door humor te gebruiken openen ze de discussie over een onderwerp wat veel mensen herkennen, maar waar zelden over word gesproken in het openbaar. De illustraties werden gepresenteerd als 6 billboards in de openbare ruimte van Breda, als onderdeel van Graphic Matters 2019. Ook werd een kaartenset gemaakt van de ontwerpen.

Foto: Joost van Asch


A POPULIST’S GUIDE TO: SHAPING DEMOCRACY door Andreas Palfinger

GOUD in de categorie STUDENT PROJECT

Deze gids toont 7 stappen over het transformeren van een democratie naar een dictatorschap. Wanneer de gids van achter naar voor wordt gelezen zal het juist laten zien hoe een democratie hersteld kan worden.

Andreas Palfinger ontwierp de gids tijdens het ‘Out of Balance’ project, een samenwerking tussen Graphic Matters en Die Angewändte in Wenen. De gids werd geselecteerd voor de INFORMATION SUPERPOWER tentoonstelling als onderdeel van Graphic Matters 2019.

 

Auteur info

Ailis

Taking care of communication at Graphic Matters.