Het Paleis van Typografisch Metselwerk

Beeldtaal onder de loep

Posters, illustraties, animaties, logo’s, tekst, infographics, kleding, boeken, lichtreclames, video’s… Dagelijks zien we duizenden afbeeldingen. We gebruiken steeds meer foto’s, gif-jes en emoji om iets duidelijk te maken. Beeldtaal is dé manier om snel met elkaar te communiceren.

Ben jij ‘visueel geleerd’ genoeg om de toenemende beeldenstroom te weerstaan? Je ontdekt het vanaf 22 april in Het Paleis van Typografisch Metselwerk in de Grote Kerk Breda.

 • Visuele communicatie

  In Het Paleis van Typografisch Metselwerk verzamelt ontwerper Richard Niessen voorwerpen die kenmerkend zijn voor visuele communicatie. Van tekens tot ornamenten, van methodes en technieken tot de geschiedenis en de praktijk van het grafisch ontwerpen.

  “Uit fascinatie voor de grafische cultuur heb ik een imaginair Paleis van Typografisch Metselwerk opgericht. Ik wil hierin de variëteit en rijkdom van visuele communicatie van alle tijden een plek geven. Van het gebruik van symbolen tot de uitvinding van het schrift, van de obsessie met grids tot de viering van het ambacht – Richard Niessen

 • Beeldtaal onder de loep

  Het Paleis van Typografisch Metselwerk toont de verbeeldingskracht van grafisch ontwerpers. In de expositie komen negen thema’s aan bod: Teken, Symbool, Ornament, Constructie, Poëtica, Spel, Orde, Ambacht en Praktijk.

  Pop-up museum
  Om de collectie voor iedereen toegankelijk te maken hebben we samen met Richard Niessen een pop-up museum ontwikkeld, met een bijbehorende persoonlijke audio guide.

  De expositie bevat o.a. werk van bekende Nederlandse ontwerpers als Karel Martens, Hansje van Halem, Wim Crouwel, Harmen Liemburg, Experimental Jetset, Thonik, Moniker en Irma Boom. Daarnaast maakten ontwerpers Ott Metusala (EE), Farah Fayyed (LB), William Jacobson (SE), Edgar Walthert (CH), Benjamin McMillan (UK) en Åbäke (UK) nieuw werk.

 • Events en rondleidingen

  Naast de expositie zijn er verschillende activiteiten zoals rondleidingen en talks. Bekijk het overzicht hier.

 • Educatie

  Ons educatie programma stimuleert visuele geletterdheid aan de hand van 21e eeuwse vaardigheden. Na deelname zijn jongeren in staat beeldtaal te analyseren, visueel onderzoek te doen, verbanden te leggen en hierop te reflecteren.

  Er zijn speciale educatieve programma’s voor voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo), MBO (mediavormgeving), HBO (alle opleidingen) en vakgerichte studies. Meer informatie vind je op deze pagina.

  foto: Rosa Meininger | Graphic Matters 2019

 • Wanneer?

  Je kunt het Paleis bezoeken van 22 april t/m 18 juni op:
  Maandag – Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
  Zondag/Feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur

  Van 18-21 mei is het erg druk in het centrum van Breda ivm Jazz Festival. Op 18-5 en 21-5 open vanaf 14.00 uur.

 • Pay-What-You-Like

  Om de expositie zo toegankelijk mogelijk te maken hanteren we het pay-what-you-like principe. Je kiest zelf hoeveel je betaalt  via een QR-code.

 • Bereikbaarheid

  De Grote Kerk vind je midden in het centrum van Breda.

  Openbaar Vervoer
  7 minuten lopen vanaf Station Breda NS.

  (OV)fiets
  Voorkom een boete en zet je fiets in de stalling Spanjaardsgat of Nieuwstraat.

  Auto
  Je kunt dichtbij parkeren in garages De Prins en De Barones.

  Bussen
  Stap veilig uit aan De Vlaszak (5 minuten lopen) of de Stationslaan (10 minuten lopen).

 • Toegankelijkheid

  • Rolstoelvriendelijk*
  • Invalidentoilet aanwezig
  • Hulphonden toegestaan
  • Audioguide beschikbaar (NL/EN)
  • Gebarentolk op afspraak

  * We kunnen helaas niet garanderen dat alle objecten in de vitrines even goed zichtbaar zijn.

 • Geen genoeg van Breda?

  Combineer jouw bezoek aan Breda met andere activiteiten in de stad en omgeving. Op www.welkominbreda.nl ontdek je wat er te doen is en waar je kunt verblijven.