Nieuws

Nieuws
Oekraïense studio seri/graph in Breda voor Artist-In-Residence

Vanaf deze week verwelkomen we studio seri/graph voor een Artist-In-Residence, bestaande uit een workshop, expositie en lezing. Door het delen van documentaire comics laat dit Oekraïense illustratieduo aan de wereld zien wat er in het land speelt. Hun indringende strips (doorgaans een vrolijke uitingsvorm) tonen dat de oorlog nog steeds gaande is, ook al horen we daar in het nieuws steeds minder over.

Studio seri/graph bestaat uit Jenya Polosina en Anna Ivanenko. Voor de invasie maakten zij geïllustreerde projecten, zines en zeefdrukken. In 2015 waren ze medeoprichters van PRINT FEST, het eerste festival voor drukwerk in Kiev. Daarnaast illustreerde het duo verschillende boeken en maakten ze veel multidisciplinaire projecten tussen illustratie en andere disciplines. Naast de gezamenlijke projecten, werken ze ook afzonderlijk van elkaar als illustrator met elk hun eigen thema’s en werkwijzen. 

Op donderdag 23 november schuiven Jenya en Anna aan bij OOMPH, een avond met interviews georganiseerd door We Are Playgrounds bij café het Hijgend Hert in Breda. Ze vertellen daar over hun praktijk en ondernemerschap in oorlogstijd. Vanaf die dag kun je ook een expositie met hun oorlog-comics bezoeken bij de Nieuwe Veste. 

Ontwerpen in oorlogstijd
Al eeuwen zijn kunstenaars, illustratoren en fotografen verbonden aan oorlogssituaties. Sinds 2022 is studio seri/graph bijna uitsluitend overgestapt naar oorlogsgerelateerde projecten. Ze maken strips, grafische interviews en reportages. Hierin documenteren ze eigen ervaringen en de verhalen van vrienden en mensen die ze ontmoeten. De huidige angst en onzekerheid in Oekraïne is iets dat wij ons niet kunnen beseffen. Door te reflecteren op de gebeurtenissen en te illustreren wat er gebeurt, maakt het werk van Jenya en Anna de oorlogssituatie wereldwijd zichtbaar.

In maart 2022 schrijft het duo: “Vanaf de eerste dag van de oorlog ontvangen we berichten. Van verschillende familieleden, broers en zussen, ooms en tantes, van ouders over de grens, uit Rusland. En het voelt vooral als ‘leven in parallelle werelden’.

Veel mensen, kunstaccounts waarop we geabonneerd waren, onze familieleden, onze kennissen – negeren of rechtvaardigen een grootschalige invasie, soms duidelijk, soms op een verhulde en dramatische manier. Iemand glimlacht zelfs over de dood van Oekraïners.

We schetsten een paar uitspraken uit deze online strijd, wat wij en onze vrienden in maart 2022 hoorden en wat we lazen in de commentaren van vreedzame sociale media-accounts over cultuur.”

Creativiteit wordt op allerlei manieren ingezet tijdens deze moeilijke tijd. Een deel van de Oekraïense creatieve community is gevlucht en probeert bewustzijn te creëren vanuit Polen, Duitsland en Oostenrijk. Anderen zijn in hun thuisland gebleven en organiseren zelfs festivals, terwijl sommige ontwerpers aan het front vechten. Ook Jenya en Anna zijn in Kiev gebleven. De opbrengsten van festivals en andere evenementen wordt besteed aan de aanschaf van drones voor het leger of beschermende kleding voor bevriende soldaten.

Artist-In-Residence
Tijdens hun verblijf in Breda begeleidt studio seri/graph een workshop met jonge Oekraïense vluchtelingen in De Koepel. Vanaf 23 november tot en met 17 december is een expositie van oorlog-comics te zien bij de Nieuwe Veste. 

Op donderdag 23 november schuiven Jenya en Anna aan bij OOMPH, een avond met interviews georganiseerd door We Are Playgrounds bij café het Hijgend Hert in Breda. Ze vertellen daar over hun praktijk en ondernemerschap in oorlogstijd. Tijdens en na het interview kan het publiek in gesprek gaan.

Andere makers die deze avond aan het woord komen zijn Loek Vugs, Renée van den Kerkhof en Khattar Shaheen. Een kaartje kost €2.50 en bestel je hier. 

Dit project is in samenwerking met We Are Playgrounds en de Nieuwe Veste. Mede mogelijk gemaakt door Pictoright, Kunstloc en Gemeente Breda.

Auteur info

Anne

Content & creation