Nieuws

Report
Oliver Kartak neemt publiek mee in de wereld van ontwerpen met AI

Afgelopen maandag sprak ontwerper en professor Oliver Kartak niet voor zijn vertrouwde klas met leerlingen in Wenen, maar voor een Nederlands publiek. Tijdens een lezing aan CMD-studenten en andere geïnteresseerden, vertelde hij over zijn creatieve loopbaan en het ontwerpen met Artificial Intelligence. 

Momenteel is de met AI-gegenereerde tentoonstelling ‘THINGS TO DO IN SUMMER’ te zien in onze 3sec.gallery. Deze serie laat heftige situaties zien die als plezierig worden afgebeeld. Klimaatverandering is onmiskenbaar, maar toch steken we onze koppen in het zand en gaan we door zoals we altijd doen. Met deze beelden schijnt Olivier licht op de financiële en industriële sectoren, die een kortetermijnvisie hebben en zich helemaal kapot lachen.

Oliver Kartak (Wenen, 1968) leerde over kleurgebruik en typografie door het maken van graffiti, waar zijn roots liggen. Op 15-jarige leeftijd pakte Oliver een spuitbus en besloot hij graffitischrijver te worden. Sindsdien heeft hij zich altijd creatief geuit. Als grafisch ontwerper, fotograaf, motion designer, regisseur en professor. Het meeste autodidact: leren door ervaring. Zo ervaart hij ook zijn docentschap. Tijdens de lezing bij Avans Hogeschool vertelt hij dat het nooit zijn plan was om professor te worden; het kwam op zijn pad en inmiddels heeft hij er al meer dan 15 jaar plezier in.

Foto door Joost van Asch

Naast zijn baan als professor en decaan van het Instituut voor Design aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen, is Oliver in zijn vrije tijd nog volop bezig met eigen ontwerp. Vorige zomer begon hij te spelen met AI-beeldgeneratoren en raakte hij verslaafd aan het programma Midjourney. Sindsdien werkt hij al zijn vrije dagen en nachten onafgebroken aan dit model. Tijdens een hittegolf zat Oliver achter zijn computer – zonder plan te spelen met AI – en vroeg hij zich af hoe ‘smeltende mensen’ eruitzien. Dit resulteerde in de huidige 3sec.gallery tentoonstelling. Humor is daarbij een belangrijk onderdeel, volgens Oliver is kunst veel te serieus: “Ik wil helderheid bereiken door te lachen.”

Tijdens de lezing deelt Oliver zijn visie op de combinatie tussen ontwerp en Artificial Intelligence en beantwoordt hij vragen uit het publiek. De middag wordt afgesloten met een mooie quote: “Do not copy what other people do. If you throw a coin in a vending machine, you get the same lemonade that everyone else is drinking. Make your own, it tastes so much better.” 

De lokale omroep BredaNu kwam een kijkje nemen en maakte een video-item over Oliver:

Foto door Joost van Asch

Auteur info

Anne

Content & creation