Nieuws

Staying Home Matters #2: Dear Data

In veel landen zijn de corona maatregelen inmiddels versoepeld, we mogen weer wat meer dan een paar weken geleden. Maar familie of vrienden verder weg bezoeken zit er voorlopig nog niet in. Gelukkig zijn er genoeg manieren om (virtueel) contact met elkaar te houden via social media of videobellen, maar tijdens de corona-crisis hebben veel mensen ook de kracht van postkaarten herontdekt.

Zo ook ontwerpers Stefanie Posavec en Giorgia Lupi, die de ouderwetste postkaart al vóór het corona-tijdperk nieuw leven in bliezen met hun project Dear Data in 2015. De Italiaanse Giorgia en de Amerikaanse Stefanie ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een design festival. Ze beloofden om contact te houden. Niet via email, maar als penvriendinnen. Elke week stuurden ze elkaar een handgeschreven postkaart vanuit hun woonplaats London en New York, voorzien van datavisualisaties over alledaagse onderwerpen. De uitdaging zat niet alleen in de visualisatie, maar ook in het bepalen van het onderwerp en het verzamelen van data. Het tellen van allerlei zaken werd een dagelijks ritueel, van dieren in het wild, afgeluisterde gesprekken, de eigen garderobe en boekenplank tot gevoelens en nieuwe contacten. Alles kan gemeten en in beeld gebracht worden.

In het huidige corona-tijdperk is kaartjes sturen populairder dan ooit. Ook Stefanie en Giorgia besloten elkaar na 5 jaar een nieuwe Dear Data kaart te sturen: a week of lockdown connections. Een week lang bij op welke manier en met wie ze in contact kwamen en hoe ze zich daarbij voelden.


Win een Dear Data kaartenset!
Ook zin gekregen om (meer) kaarten te gaan sturen? We hebben 3 Dear Data kaartensets om weg te geven! 

Laat ons op Facebook of Instagram weten naar wie je een kaartje zou willen sturen, en over welk onderwerp je een datavisualisatie wilt maken.


De 104 kaarten werden verzameld in een fascinerend boek, de originele werken zijn opgenomen in de collectie van MoMA in New York. Tijdens de 7e editie van Graphic Matters in 2019 werden de kaarten tentoongesteld, én gaf Stefanie Posavec een masterclass over data ontwerp.

Auteur info

Ailis

Taking care of communication at Graphic Matters.