Programma

New approaches to type design in a visual world Paleis Talk

Schuif aan bij de Paleis Talk en luister naar inspirerende grafisch ontwerpers uit Het Paleis van Typografisch Metselwerk. Ze geven inzicht in hun praktijk en reageren op actuele en relevante ontwikkelingen binnen het vakgebied. Na elke presentatie is er een Q&A en kun je eigen inzichten delen of vragen stellen.

Ongeveer 66 jaar geleden werd het beroemde lettertype Helvetica uitgebracht. De missie was om “een neutraal lettertype te creëren dat een grote helderheid had, geen intrinsieke betekenis had in zijn vorm en kon worden gebruikt op een breed scala aan bewegwijzering”. Tegenwoordig verleggen ontwerpers de grenzen van typografie meer dan ooit tevoren. Nieuwe benaderingen van letterontwerp ontstaan wanneer de neutrale, heldere en betekenisloze vormen in twijfel worden getrokken.

Vanmiddag zijn Benjamin McMillan en Team Thursday te gast.

Foto door Liza Wolters 

Loes van Esch en Simone Trum zijn samen Team Thursday, een ontwerpstudio gevestigd in Rotterdam. Ze ontwerpen visuele identiteiten, boeken en ruimtelijke objecten. Dat doen ze met een bijzondere interesse voor typografie, een nieuwsgierigheid naar materialen en de mogelijke performativiteit van een object. Speurend naar patronen in alles en overal om hen heen, zoeken ze naar hoe ze deze kunnen omzetten in ontwerpen. Daarnaast doceren ze regelmatig typografie aan ArtEZ in Arnhem en organiseren ze onregelmatig tentoonstellingen en evenementen in het voorste gedeelte van hun atelierruimte, TTHQ.

Benjamin McMillan studeerde in 2020 af aan Artez in Arnhem. Inmiddels werkt hij vanuit Amsterdam als zelfstandig ontwerper. Hij noemt zichzelf ‘bad type constructor’ en is gek op alles wat typografie slecht, lelijk en onnatuurlijk maakt. De schoonheid van rauwe schetsmatige typografie is ook het uitgangspunt van zijn Full Auto Foundry, een geautomatiseerd letterontwerp proces. Tijdens workshops tekenen deelnemers analoge lettervormen zonder al te veel na te denken. Vervolgens worden schetsen gescand en doorlopen een geautomatiseerd digitaal proces tot lettertype.