Nieuws

Nieuws
Dit was AI AI AI…!

Donderdag 14 december vond de feestelijke afsluiting van de AI AI AI… Student Challenge plaats. De laatste drie maanden stonden bij Graphic Matters in het teken van kick-off’s organiseren door de hele Benelux, het ontvangen en aanschouwen van vele posters én het verdiepen in wat Artificial Intelligence nu precies is en kan betekenen voor de (jonge) ontwerper. 55 persoonlijke antwoorden op dit vraagstuk zijn nu te aanschouwen in de 3sec.gallery.

In de periode september tot en met december 2023 organiseerde Graphic Matters een poster challenge voor MBO- en HBO-studenten mediavormgeving en grafisch ontwerp. Onderwijsinstellingen uit Nederland en België deden mee en samen keken we naar een passend moment om de kick-off van het project op hun school te laten plaatsvinden. Hierin vertelden we over AI en het proces dat er achter schuil gaat, maar probeerden we ook handvaten te bieden over hoe je hier als jonge ontwerper mee om kan gaan. Het is niet de eerste ‘revolutie’ die het vakgebied kent – de computer zelf was zo’n 40 jaar geleden immers ook nieuw…

Echter vonden we het vooral belangrijk studenten zélf aan het woord te laten; zij zijn de toekomst van het vakgebied en hebben genoeg te vertellen. Na het stemmen op verschillende stellingen tijdens de kick-off, visualiseerden ze vervolgens deze meningen. De opdracht: ontwerp een A0-poster over de invloed van AI op het vakgebied en/of de maatschappij. Het resultaat? 450 inzendingen vol met futuristische landschappen, angstaanjagende robots of juist hoopvolle aanmoedigingen.

 

Een vakjury bestaande uit Thomas Castro, Noëlle van Dijk en Dennis Elbers selecteerden uit alle inzendingen 55 posters die een breed scala aan de meningen over AI weergeeft. Vanuit alle hoeken van de Benelux reisden de 10 deelnemende scholen op donderdag 14 december naar Breda, om tijdens de feestelijke afsluiting van AI AI AI in concertzaal Mezz te horen welke posters geselecteerd zijn en de expositie officieel te openen in de 3sec.gallery. Naast veel geklap en gejuich was er ook ruimte voor prikkelende presentaties van ontwerpend onderzoeker Marissa Memelink (SETUP) en technofilosoof Rens van der Vorst. Een passende, feestelijke afsluiting voor een ontzettend tof project!

Het project is wellicht voor ons afgesloten, maar voor het publiek is de expositie nu te bezoeken. Tot 19 maart kun je de 55 posters van de AI AI AI Student Challenge bekijken in onze 3sec.gallery.

Met veel dank aan alle deelnemende studenten van:

  • Avans Hogeschool Breda
  • Grafisch Lyceum Rotterdam
  • Grafisch Lyceum Utrecht
  • Haute Ecole de la Province de Liege
  • Hogeschool Utrecht
  • LUCA School of Arts Gent
  • Mediacollege Amsterdam
  • Noorderpoort Groningen
  • St. Joost School of Art & Design
  • Sint Lucas Antwerpen

Auteur info

Anne

Content & creation