Nieuws

Nieuw leven voor een oude drukkerstraditie

Graphic Matters blaast samen met NPN Drukkers, [Z]OO producties en Whynotcooperation een eeuwenoude traditie nieuw leven in! Op 9 januari geven we een koppermaandagprent uit.

Koppermaandag was sinds de 15e eeuw een feestdag voor drukkers. Op de eerste maandag na Driekoningen overhandigden leerling drukkers een bijzonder drukwerk aan de meesterdrukkers als proeve van vakbekwaamheid. In de 19e eeuw werden koppermaandagprenten als geschenk aan relaties gestuurd. Door het versturen van kerst- en nieuwjaarskaarten ging het ritueel in de loop van de 20e eeuw verloren.

We starten 2023 met inspiratie door een oude meester. De koppermaandagprent is gebaseerd op het handgemaakte autonome werk van de inmiddels 82-jarige ontwerper Henk Cornelissen. Hij werkte in de jaren ’60 voor grote ontwerpstudio’s in New York, Los Angeles en San Francisco, zoals Unimark International en Saul Bass. Naast zijn werk als ontwerper gaf hij ruim 30 jaar les op Kunstacademie St. Joost in Breda. Nadat hij in 1987 de eerste kerstzegel voor de PTT ontwierp, besloot Henk om alleen nog vrij werk te maken. In dit vrije werk ontwerpt hij patronen en structuren. Onlangs publiceerde [Z]OO producties een Roots cahier over de carrière van Henk.

“Niet in zichzelf herhalende structuren, maar in structuren waarin toeval de regelmaat doorbreekt.”

Sinds 2019 werkt de Whynotcooperation aan het digitaliseren van zijn autonome oeuvre. Op een website is een selectie van werk tot op detail te bekijken. De hoogwaardige fotografie van de website maakte het ook mogelijk het handgemaakte werk in oplage te reproduceren.

De koppermaandagprent is een set van drie gevouwen reproducties met op de achterzijdes composities met ander werk van Henk, verzameld in een mapje met meer informatie over het project. Hierbij speelde huisdrukker NPN Drukkers uit Breda een belangrijke rol. Dankzij zorgvuldige lithografie en speciale toepassingen tijdens het drukproces zijn drie werken van Henk gereproduceerd. Zo werd er fluor inkt gebruikt om de gele gouache te benaderen en een extra drukgang ‘skelet zwart’ voor de potloodlijnen.

Luxe uitvoering
Naast de 1.500 verzonden exemplaren, zijn er ook 3x 100 luxe uitvoeringen. Deze zijn gedrukt op 300grs papier en zijn door Henk genummerd en gesigneerd. Op 26 januari wordt de luxe versie gepresenteerd in de Grote Kerk van Breda. Dit moment markeert tevens de start van de expositie van ruim 50 werken van Henk in Graphic Matters’ 3sec.gallery in de inrit van de Chassé Parking.

Wil je een luxe exemplaar (en de Roots publicatie) bemachtigen? Kijk dan in onze webshop.

Auteur info

Dennis

Director/founder Graphic Matters.