Nieuws

Podcast: Wat Bezette Stad?

Graphic Matters en literair platform Watershed creëerden samen het project TYYYPOëzie, waarin woordkunstenaars en ontwerpers experimentele beeldgedichten maakten. TYYYPOëzie draait vooral om kijken en lezen. In de podcast ‘Wat Bezette Stad?’, geproduceerd door Watershed en DeBuren, word je uitgedaagd om goed te luisteren. 

Wat Bezette Stad? is een audio-essay van Pieter Blomme en Dennis Gaens. Zij vragen zich af: wat bezet de stad tegenwoordig? Verkeersborden, geparkeerde auto’s, racistische denkbeelden, verharding, struisvogelpolitiek, de architectuur en de burgers zelf; het komt allemaal voorbij. 

In 2021 lukte het de Vlaamse Gemeenschap om het originele en intacte manuscript van de bijzondere dichtbundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen aan te kopen. Hierdoor zal het voor altijd goed bewaard blijven en deel uitmaken van het cultureel erfgoed van het land. In dat jaar was het ook 100 jaar geleden dat Paul van Ostaijen zijn dichtbundel uitbracht. 

De gedichten in Bezette Stad lijken niet op traditionele poëzie. De woorden zijn soms op een bijzondere manier op het blad geplaatst. Sommige woorden zijn veel groter afgedrukt dan andere, soms ook vetgedrukt of juist heel klein, of in een bijzondere vorm. Door de typografie, gemaakt door Oscar Jespers, zijn de gedichten heel visueel. Tekst en beeld versterken elkaar en de typografie voegt een extra laag toe aan de inhoud van de tekst. 

De dichtbundel van Van Ostaijen gaat over de Duitse bezetting van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen de Vlaamse dichter deze gedichten schreef, verbleef hij in Berlijnse ballingschap. Dit was in de zomer van 1920. Zijn gedichten laten blijken dat de oorlog grote impact op hem heeft gehad en je ziet dat de schrijver verlangt naar een nieuw begin. In 1917 was hij betrokken bij een protestmanifestatie, hij verbleef in de Duitse hoofdstad omdat hij wilde ontkomen aan de gevolgen van een veroordeling in België.

Luister de podcast hier:

Wat Bezette Stad?
In de podcast Wat Bezette Stad? hoor je wat een huidige stad kan bezetten. Het is een essay en literair manifest ineen, geïnspireerd op de bundel van Paul van Ostaijen. De hypotheses komen van een internationale verzameling van creatieve makers, wetenschappers en publicisten: Fredo de Smet, Leslie Kern, Sonia Kazovsky, Simon Wilkinson, Kilian Flade, Barbara Callewaert, Myra Appannah, en Catherine Ongenae. Met fragmenten uit gedichten van Maud Vanhauwaert, Jonathan Griffioen, Lisette Ma Neza (voorgedragen door Misha Melita), Hind Eljadid (voorgedragen door Corinne Heyrman) en Joost Oomen. 

Wat Bezette Stad? is een productie van literair platform Watershed en Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren, in samenwerking met Graphic Matters. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt met financiering van Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Pictoright Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting Cultuur Eindhoven.

Auteur info

Anne

Content & creation