Nieuws

Verslag
Opening TYYYPOëzie in Eindhoven

Na Antwerpen, Kortrijk en Breda is het nu tijd voor Eindhoven om kennis te maken met TYYYPOëzie. Op dinsdag 8 maart werd de expositie daar op feestelijke wijze bij de bibliotheek geopend.

De expositie is een samenwerking tussen Watershed en Graphic Matters. Stan van Herpen is zakelijk leider bij Watershed en begon de opening in Eindhoven met een voorwoord. Hij benadrukte hierin hoe belangrijk het werk van Van Ostaijen en Jespers voor hem is. “Als je het voor de eerste keer bekijkt, denk je: wat is dit voor iets geks? Maar dat nodigt je uit om het te lezen, waarin de vormgeving je door de tekst leidt.”

Maud Vanhauwaert en Jelle Jespers (links) & Elianne van Elderen en Aleksandra Samulenkova (rechts) | Foto door Britt Roelse

Stedelijke omgeving
Schrijver Elianne van Elderen droeg enkele gedichten voor tijdens de opening. Haar teksten richten zich voornamelijk op de belevingswereld van jongeren. Voor TYYYPOëzie werkte zij samen met letterontwerper Aleksandra Samulenkova. Zij combineerde de tekst van Elianne met haar typografie. Aleksandra noemt het een geslaagd project en is erg blij met haar deelname: “De tentoonstelling komt mooi tot zijn recht in een stedelijke omgeving.”

 Het was voor beiden de eerste keer dat ze de expositie zagen. “Doordat elke tekst uit drie posters bestaat en alle formaten overeenkomen, vormen de verschillende posters toch een eenheid”, vindt Elianne. 

Elianne van Elderen draagt een gedicht voor | Foto door Britt Roelse

Sjoerdtje Schaap is eventmanager bij de Bibliotheek Eindhoven en zorgde ervoor dat TYYYPOëzie onderdeel werd van het programma van de bieb. Christel Jansen leidde het project vanuit Graphic Matters en is tevreden met de locatie op het Lichtplein. “De werken verhouden zich goed tot de locatie. De bibliotheek, de Design Academy en de hoeveelheid dagelijkse voorbijgangers: alle thema’s die de expositie aanraakt zitten in de omgeving”, vertelt ze.

De samenwerking tussen letters en beeld maakt deze expositie zo krachtig, vindt Christel: “Deze tentoonstelling maakt duidelijk hoeveel ontwerp kan toevoegen aan de betekenis van woord. Door deze beeldende betekenis kan de kijker zich beter inleven.”

Geef je eigen tekst vorm
Zaterdag 26 maart 2022 organiseert Studio Zeedauw een evenement in de Bibliotheek Eindhoven waarbij je jouw eigen poster kunt drukken. Dit is ook het laatste weekend waarin de expositie te zien is. Tijdens de workshop leer je over beeldgedichten, woordbeeld en de relatie tussen taal en vormgeving. Bekijk de beschikbare datums op deze link.

Werk door Lisette Ma Neza en Jasmine Roemendael | Foto door Britt Roelse

Werk door Joost Oomen en Pieter Boels | Foto door Britt Roelse

Kijk voor alle data op www.tyyypoezie.online. 

TYYYPOëzie is een project van Stichting Graphic Matters en literair platform Watershed. 

Deelnemende duo’s:
Maud Vanhauwaert & Jelle Jespers
Elianne van Elderen & Aleksandra Samulenkova
Jonathan Griffioen & Team Thursday 
Joost Oomen & Pieter Boels
Hind Eljadid & Kristyan Sarkis
Lisette Ma Neza & Jasmine Roemendael 

Auteur info

Anne

Content & creation