Nieuws

Verslag
Summer School: week 1

Op dinsdag 16 augustus verzamelden een groep enthousiaste makers uit het hele land – en daarbuiten – zich bij De Uitvindfabriek voor Graphic Matters Summer School 2022. Rondom het thema 3D design gaven ontwerp-duo Rob en Robin en lettering-artiest Rachel Joy een inkijk in hun werk en gingen de deelnemers zelf aan de slag. 

 

Met 3D design zijn de mogelijkheden eindeloos, fascinerend en soms zelfs overweldigend. Het is niet gebonden aan één medium of discipline en kan voor iedere vormgever interessant zijn; of je nu stilstaand, bewegend of ruimtelijk beeld creëert. De deelnemers van beide masterclasses kwamen dan ook van allerlei verschillende achtergronden. Illustratoren, typografen, grafisch ontwerpers, sommige van hen zijn nog student; andere hebben al jarenlange werkervaring. Allemaal hebben ze zeker één ding gemeen: 3D design-vaardigheden willen verbeteren en leren wat het voor hun werk kan betekenen. 

De masterclass ‘Positively 3D’ werd verzorgd door de Britse Rachel Joy. Als lettering-artiest weet zij als geen ander hoe een letter opgebouwd is en hoe je een letter uit het papier laat komen door ‘m driedimensionaal te maken. Na een korte introductie waren de deelnemers na een halfuurtje al druk aan het schetsen. Met behulp van een lineaal, potlood, gum en raster ontstonden de eerste 3D-letters op het papier. Als opdracht werd gegeven om na te denken over een woord dat de deelnemers op de tweede dag wilden vereeuwigen op een stuk hout.

Foto’s door Rob Lipsius

Tijdens de masterclass ‘Object Dating’ van Rob en Robin leerden de deelnemers werken met het programma cinema4D en maakten ze kennis met de werkwijze van het Bredase duo, dat 3D ontwerp combineert met illustratie. Deelnemers onderzochten welke verrassende bewegingen je kan geven aan alledaagse voorwerpen. Er werden animaties gemaakt van een breakdancende verfroller, een lopende stoel en een vliegende hotdog. Deelneemster Merel zegt: “Leuk om te zien hoe iedereen echt zijn eigen ding ervan heeft gemaakt. En interessant om een illustratie 3D op te bouwen en vervolgens plat te renderen.” 

Deelneemster Sophia vertelt dat Rob en Robin op een leuke en relaxte manier stapsgewijs door het proces gingen. De masterclass beschouwt ze als een waardevolle ervaring met als belangrijkste les: dat je het gewoon kan gaan doen. Dit gaven Rob en Robin aan het publiek mee tijdens de 3D Talks, door het maken van ‘fouten’ leer je verrassende en nieuwe dingen.

Foto’s door Rob Lipsius

Op de woensdagavond werden onder het genot van een drankje grappige anekdotes en wijze lessen gedeeld tijdens 3D Talks, georganiseerd bij BANK15. Op deze avond gaven de masters (Rob en Robin, Rachel Joy en StudioSpass) een lezing over hun werk en vertelden ze over hun connectie met 3D design. Aan de hand van een presentatie in een relaxte huiskamersetting kreeg het publiek een goed beeld van de mogelijkheden van 3D design.

Foto’s door Joost van Asch

Afsluiting
De laatste dag stond in het het teken van afronden en presenteren. Deelnemers bij de masterclass van Rachel Joy waren die donderdag druk in de weer met verf, kwasten en spuitbussen om hun gekozen woord af te ronden. Tom is grafisch ontwerper en nam deel aan de masterclass van Rachel. Het analoog en heel bewust stapsgewijs tekenen liet hem rustig nadenken over zijn ideeën: “Het uitwerken met de hand leert je ook om goed te kijken naar het gebruik van licht en schaduw.”

Feel, super, love en locura (Spaans voor ‘gekte’) zijn een aantal woorden die driedimensionaal op een houten bord werden getekend en geschilderd. Rachel geeft niet vaak les over haar werk, maar vertelt dat het moment waarop het 3D-tekenen ‘klikt’ bij deelnemers, mooi is om te zien. Ook waardeert ze het werk van Graphic Matters: “Het is bijzonder om de impact van Graphic Matters op de stad te zien, en de manier waarop zij design en straatkunst aanmoedigen.” 

Foto’s door Rob Lipsius

Week 1 van Summer School werd met alle deelnemers afgesloten bij BANK15, waar het gemaakte werk het hele weekend is tentoongesteld. In drie dagen tijd hebben de deelnemers ervaren hoe je met 3D design kunt spelen en creëren.

Houd onze socials en website in de gaten: volgende week vertellen we je meer over de masterclasses van StudioSpass en YONK. 

Auteur info

Anne

Content & creation