Nieuws

Verslag
Summer School: week 2

Na een geslaagde eerste week Summer School, startten er maandag 22 augustus twee nieuwe masterclasses. Het was de eer aan YONK en StudioSpass om een groep enthousiaste deelnemers onder te dompelen in de wereld van 3D design. 

Net zoals in de eerste week, komen de deelnemers van deze week van verschillende achtergronden. Illustratoren, typografen, grafisch ontwerpers, sommige student; andere werken al. Ymke is werkzaam als designer en vertelt dat ze in haar eentje nooit de rust zou vinden om zich zo intensief in 3D design te verdiepen. Tijdens de masterclass van YONK kon ze op een hele expressieve manier in een technische omgeving werken en heeft ze, zoals ze zelf zegt, ‘drie dagen kunnen klodderen in de metaverse.’ YONK is een studio uit Den Haag die gespecialiseerd is in het gebruik van Virtual Reality sculpting software om 3D character design en animaties te creëren. De deelnemers gebruikte een VR-bril om digitaal driedimensionaal te kunnen ‘kleien’. 

 

Ook bij StudioSpass werd er veel uitgeprobeerd en geëxperimenteerd. De eerste dag hebben de deelnemers, na het fotograferen van grafische vormen op straat, maquettes gemaakt. StudioSpass is een ontwerpstudio uit Rotterdam die zich onder andere bezighoudt met print, branding, web en ruimtelijke ontwerpprojecten. Mede-oprichter Jaron vertelt dat zij bij iedere masterclass een nieuw concept bedenken, ditmaal was dat ‘A Scaled Parade’. De deelnemers krijgen in korte tijd de mogelijkheid om tot een krachtig idee te komen. “Ze werden erg vrij gelaten in het ontwerpproces. Het enige wat vast stond was het materiaal: piepschuim en plamuur. De schaal was vooraf niet bepaald”, vertelt Jaron. 

Micheal nam deel aan de masterclass van StudioSpass, en de week daarvoor aan die van Rachel Joy. Over de masterclass van deze week zegt hij: “Je gaat heel even in de wereld van de studio mee, en daar leer je heel veel van.” Micheal noemt het ook bevrijdend om drie dagen hard te werken, maar wel je eigen ding te kunnen doen.

 

Bij de masterclass ‘3D Character Design’ kregen de deelnemers twee dieren aangereikt die ze combineerden tot één. Dit resulteerde in kleurrijke, grappige en fantasierijke creaties. Voor Vikki en Niels, oprichters van YONK, was het heel mooi en lonend om de resultaten te zien. “Het is de eerste keer dat we een masterclass in het echt konden verzorgen, en niet digitaal zoals tijdens de corona periode. We zullen deze ervaring zeker als blauwdruk gebruiken voor masterclasses in de toekomst.” Vikki bewondert de snelheid waarmee de deelnemers de tools onder de knie hadden. Ook de tijd in Breda ervaart het duo positief: “We wisten niet dat er zoveel leuks gebeurde hier. Het is echt een creatieve stad.”

Op woensdagmiddag presenteerden alle deelnemers van beide masterclasses hun creaties in de Gallery op het kantoor van Graphic Matters. De acht werken van de StudioSpass masterclass vormen samen een speculatief ‘sculpturen park’, met bij elk werk ook een bijbehorende poster. De 3D characters van YONK werden getoond op een scherm. Iedere maker vertelde wat over hun werk en het proces. 

 

Na de presentaties, een dankwoord van projectleider Anouk en een gezellige borrel kwam Graphic Matters Summer School 2022 ten einde. Bedankt aan alle masters, deelnemers, Keep An Eye Foundation, Gemeente Breda, De Uitvindfabriek, BANK15, de fotografen en alle andere betrokkenen voor het mogelijk maken van deze fijne tweede editie. Tot volgend jaar! 

De foto’s zijn gemaakt door Rosa Meininger. Alle foto’s van Summer School 2022 zijn hier te vinden.

Auteur info

Anne

Content & creation