Nieuws

Track Tracy zet je in de schijnwerpers

Tijdens Cultuurnacht 2020 (zaterdag 25 januari) tonen we de unieke kunstinstallatie Track Tracy op het Stationsplein en de Willemstraat!

Track Tracy is een interactieve, openbare kunstinstallatie op de grens van privacy en de verleiding van stardom. Een actueel thema dankzij sociale media aan de ene kant en toenemende camerabewaking aan de andere kant. Zo was bijvoorbeeld Google recent in het nieuws vanwege hun belofte om trackingcookies binnen twee jaar niet meer te laten werken met webbrowser Google Chrome. Hierdoor wordt het voor bedrijven lastiger om gebruikers online te volgen.

Track Tracy is tijdens Cultuurnacht van 19:00 tot middernacht actief op het Stationsplein en de Willemstraat en nodigt iedereen uit -bewust of onbewust- om deel te nemen aan het project.

Foto door Karin Beumer

De installatie bestaat uit twee grote spots die op het dak van het NS station worden geïnstalleerd om vervolgens de openbare ruimte tot hun domein te maken. De lichtbundels worden aangestuurd door een computer genaamd ‘Tracy’, die door middel van artificiële intelligentie de omgeving scant en willekeurige passanten vangt in haar licht. Op deze manier worden nietsvermoedende voorbijgangers onderdeel van het kunstwerk en ontstaat een choreografie tussen computer en publiek. Tracy besluit zelf hoe lang een persoon deel uit blijft maken van deze ‘dans’. De samenwerking tussen kunstmatige en menselijke intelligente roept nieuwe vragen op: voelen we ons bedreigd of genieten we van het moment in de spotlights?

Hoe meer we de behoefte voelen om op te vallen, hoe meer we een doelwit worden, hoe meer we bescherming eisen, hoe meer gegevens nodig zijn, hoe meer we de behoefte voelen om uit te breken.

Track Tracy is een project van Antwerps artistiek duo Daems van Remoortere (Lena Daems en Frederik van Remoortere). Het duo maakt verschillende publieke kunstinstallaties waarbij het publiek vaak wordt betrokken.

https://www.daemsvanremoortere.be/

Auteur info

Ailis

Taking care of communication at Graphic Matters.