Programma

Man vs. Machine Paleis Talks

De ontwikkeling van het grafisch ontwerp vak is nauw verweven met technologische vooruitgang. Denk aan de uitvindingen van de boekdrukkunst, het fotozetten, of desktop publishing. Anno 2023 spelen nieuwe technieken zoals Virtual Reality, Artificial Intelligence en Machine Learning een steeds grotere rol in onze maatschappij. Wat is de invloed hiervan op het vakgebied en hoe spelen ontwerpers hierop in? Vanmiddag zijn Studio Moniker en William Jacobson te gast.

Schuif aan in De Salon van het Paleis en luister naar inspirerende grafisch ontwerpers uit Het Paleis van Typografisch Metselwerk. Ze geven inzicht in hun praktijk en reageren op actuele en relevante ontwikkelingen binnen het vakgebied. Na elke presentatie is er een Q&A en kun je eigen inzichten delen of vragen stellen.

Studio Moniker is een interactieve ontwerpstudio uit Amsterdam van Luna Maurer en Roel Wouters. Ze richtten Moniker in 2012 samen met Jonathan Puckey op, die later in 2016 de studio verliet. Ze werken zowel in opdracht als autonoom en gebruiken daarbij verschillende uiteenlopende media zoals Augmented Reality, Virtual Realty en Artificial Intelligence. De sociale effecten van technologie, zoals hoe het wordt gebruikt en hoe het ons dagelijks leven beïnvloed, staat hierbij centraal. Vaak wordt ook het publiek gevraagd om deel te nemen aan de ontwikkeling van de projecten.

 

De Zweedse ontwerper William Jacobson studeerde in 2016 af aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde later zijn Master aan de Royal College of Art in Londen. Inmiddels werkt hij voor grafisch ontwerpstudio Europa waar hij voor diverse culturele instellingen projecten creëert. Zijn werk wordt gevormd door het verkennen van grenzen en spanningen tussen tegenstellingen zoals orde-chaos, statisch-beweging en typografie-afbeeldingen. Deze verkenning van grenzen was ook het uitgangspunt voor A Thesis on Generative Langue waarin hij met behulp van Machine Learning een visueel dialoog tussen hemzelf en de computer aanging en hierdoor woorden in afbeeldingen wist te vertalen.