Programma

Balancing between the designer’s identity and client demands Paleis Talk

Ontwerpers zoeken voortdurend naar een balans tussen hun eigen identiteit en de eisen van de opdrachtgever. Hoe gaan ontwerpers om met deze balans en welke waardes vinden zij belangrijk? Vanmiddag bespreken Nóra Békés en Studio Joost Grootens deze uitdaging.

Schuif aan in De Salon van het Paleis en luister naar inspirerende grafisch ontwerpers uit Het Paleis van Typografisch Metselwerk. Ze geven inzicht in hun praktijk en reageren op actuele en relevante ontwikkelingen binnen het vakgebied. Na elke presentatie is er een Q&A en kun je eigen inzichten delen of vragen stellen.

Nóra Békés groeide op in Hongarije en verhuisde naar Nederland om grafische vormgeving te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sinds haar afstuderen in 2018 werkt ze als zelfstandig ontwerper in Rotterdam. In haar toegepaste werk richt ze zich met name op typografie, publicatieontwerp en tentoonstellingen, aangevuld met een sterke interesse in letterontwerp. Daarnaast creëert ze ook autonoom werk wat gebaseerd is op archiefonderzoek en het herinterpreteren van bevindingen in een hedendaagse context. Nórás werk wordt gekenmerkt door haar interdisciplinaire benadering en door experimenten waarin grafische en ruimtelijke elementen worden gecombineerd om een verhaal te vertellen. 

Joost Grootens is een autodidact grafisch ontwerper, onderzoeker en docent, gevestigd in Amsterdam. Naast het ontwerpen van digitale informatieomgevingen, kaarten, lettertypen en ruimtelijke installaties werkt zijn studio SJG voornamelijk op het gebied van boekontwerp. SJG won met deze boeken talloze prijzen zoals ‘Best Book Design from all over the World’ en de ‘Rotterdam Design Prize’. De studio werkt graag met complexiteit en laat in de doordachte ontwerpen zien dat het een misvatting is dat iets complex er ingewikkeld uit moet zien. In deze opdrachten zoekt Joost als ‘ontwerper van informatie’ naar de balans tussen redacteuren en lezers en definieert daarbij zijn eigen positie als grafisch ontwerper.