Nieuws

Graphic Matters 2022: geen festival, wel een uitgebreid doorlopend programma

Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat het laatste Graphic Matters festival plaats vond. We keken uit naar onze achtste editie in het voorjaar van 2022, maar wegens verschillende omstandigheden hebben we besloten deze editie te verplaatsen naar 2023. Dat betekent allerminst dat we stilzitten! Het komende jaar kun je, net zoals in 2021, uitkijken naar een veelzijdig doorlopend programma.

In de herfst van 2019 presenteerden we de zevende editie van ons festival, met het thema ‘Information Superpower’. Gedurende vijf weken ontvingen we ontwerpers, studenten, professionals, partners en nieuwsgierige voorbijgangers die we inzicht gaven in de wereld van informatie ontwerp. Het programma bestond uit verschillende binnen- en buiten exposities, lezingen, events en masterclasses.

Na afloop besloten we de complexe en arbeidsintensieve organisatie van Graphic Matters anders op te zetten. Niet langer elke twee jaar een festival, maar een doorlopend programma met veel ruimte voor experiment en ontwerpend onderzoek, gecombineerd met een groot tweejaarlijks publieksevenement. Voordat de pandemie intrede deed, besloten we al het volgende festival in het voorjaar van 2022 te organiseren.

Wegens de aanhoudende onzekerheid rondom COVID-19 hebben we besloten om deze editie te verzetten naar het voorjaar van 2023. Indien de maatregelen deze maand zouden versoepelen, geeft ons dat alsnog te weinig voorbereidingstijd om een volwaardig evenement in de nieuwe stijl neer te zetten.

Dreaming of Mass Behaviour door SMACK | Foto door Edwin Wiekens

Daarnaast ontbreekt het Breda momenteel aan geschikte locaties voor een evenement van deze omvang. Voorheen maakte Graphic Matters gebruik van locaties als Parade, Stokvishallen, Backer & Rueb, Electron, Stadsgalerij, Oude Vest en Faam welke niet meer beschikbaar zijn. In 2021 presenteerde Graphic Matters samen met Blind Walls Gallery, Pier15 en NineYards al een plan voor openbare kunstpresentatieruimte onder de naam Pret!. Helaas vond dit plan nog geen gehoor bij Gemeente Breda. De urgentie voor een dergelijke plek wordt nu wel duidelijk.

Ondanks de genoemde beperkingen bieden we in 2022 wel een doorlopend programma onder de naam Graphic Matters Lab. Het programma is gebaseerd op ontwikkelingen binnen het grafisch ontwerp vak en de maatschappij. We presenteren exposities en interventies in de openbare ruimte (zoals Scriptorium, TYYYPOëzie en 3sec.gallery) en masterclasses onder leiding van internationale ontwerpers (Summer School). In de toekomst voegen we hier een educatief aanbod voor grafische lycea en mediacollege’s aan toe.

Deze wijziging in strategie biedt ons kans om samenwerking aan te gaan met verschillende partners en daardoor nog meer bij te dragen aan de toegepaste creativiteit van de stad.

No visual is worth a thousand words door Rob en Robin | Foto door Edwin Wiekens

Ondanks de onzekerheden van deze tijd kijken we uit naar een mooi jaar met inspirerende projecten. Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief en/of ons volgen op Instagram en Facebook.

Auteur info

Ailis

Taking care of communication at Graphic Matters.