Programma

Masterclass by Edgard Claes (uitverkocht)

Op 16 augustus verzorgt Kruisheer Edgard Claes een exclusieve masterclass boekbinden. Deze masterclass is gericht op kennis overdracht (niet op praktische vaardigheden) en is onderdeel van de Type Craft Summer School.

De associatie met kloosters en eeuwenoude ambachtelijke technieken van boekbinders resulteert vaak in een stoffig imago. Tijdens deze masterclass wordt het tegendeel bewezen.

Kruisheer Edgard Claes is een van de meest vooraanstaande boekbinders ter wereld. Geschoold als klassiek handboekbinder en vertrouwd met traditionele materialen als leer en perkament, ging Claes al snel op zoek naar eigentijdser vormen en materialen. Sinds 1990 maakt hij zijn boekbanden vooral van polycarbonaat, dat hij bewerkt met een computergestuurde freesmachine en kleurt met airbrush. Nieuwe materialen vragen om nieuwe bindtechnieken, die hij zelf ontwikkelt.

Op maandag 16 augustus brengen we een zeer exclusief bezoek aan het atelier van Claes in het Klooster St. Agatha.

Programma

Edgard Claes verzorgt een inleiding in de geschiedenis van de gedecoreerde boekband door de eeuwen heen. Er wordt stilgestaan bij de techniek van het boekbinden en bij de verschillende decoratietechnieken. De boekbindtechniek heeft in die eeuwen aanmerkelijk minder evolutie doorgemaakt dan die van de decoratie (in materialen en technieken).

Na de lunch is er een inleiding in de hedendaagse bibliofiele kunstboekband, waarbij wordt stilgestaan bij het kunstambacht boekbinden: het gemaakte ontwerp moet toepasbaar zijn in de boekband. Dit wordt uitgelegd aan de hand van banden van toonaangevende boekbinders en aan de hand van zijn eigen werk. Wat is hedendaagse de stand van de bibliofilie en wie zijn de belangrijkste verzamelaars en handelaren in de wereld van de bibliofiele boekband.

Ook is er een rondleiding door het bijzondere atelier van Edgard Claes, waar hij zijn materialen, machines en werkwijze zal toelichten.

De dag wordt uiteraard afgesloten met kloosterbier in de fraaie tuin van Klooster St. Agatha.

Deze masterclass organiseren we in samenwerking met netwerk Brabants Kloosterleven.

Dagindeling

 • 10.30-11.00 uur Inloop
 • 11.00-12.30 uur Deel 1
 • 12.30-13.30 uur Lunch
 • 13.30-14.45 uur Deel 2
 • 15.00-16.00 uur Atelier bezoek
 • 16:00- 17.00 uur Afsluiting met kloosterbier

Kennis/vaardigheden

Interesse in de historische en hedendaagse werkwijze van boekbinders.

Kosten

 • €40,00 (excl. 21% btw) voor professionals.
 • €25,00 incl. btw voor studenten.

Voorwaarden

 • Nederlandstalig
 • Inclusief lunch
 • Max. 15 deelnemers
 • Locatie: Klooster Sint Agatha (Kloosterlaan 24, Sint Agatha)

Koop je ticket!

De masterclass is uitverkocht. Er zijn geen tickets meer in verkoop!

 

Type Craft Summer School

Van 16 t/m 26 augustus presenteert Graphic Matters de Type Craft Summer School in Breda. De Summer School bestaat uit zes masterclasses die volledig in het teken staan van typografie, in de breedste zin van het woord.

Iedere masterclass wordt gegeven door een toonaangevende internationale ontwerper, typograaf of vormgever. Daarnaast is er een sociaal programma met studiobezoeken, type tours en lezingen

Bekijk hier onze reis- en verblijftips in Breda!

Keep an Eye Foundation

Deze masterclass is mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation, een Nederlandse stichting die zich inzet voor talentontwikkeling en landelijk diverse organisaties ondersteunt. Lees er hier meer over.

Op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor de Graphic Matters nieuwsbrief.