Programme

Masterclass by Edgard Claes (sold out)

THIS MASTERCLASS IS IN DUTCH


Op 16 augustus verzorgt Kruisheer Edgard Claes een exclusieve masterclass boekbinden
. Deze masterclass is gericht op kennisoverdracht (niet op praktische vaardigheden) en is onderdeel van de Type Craft Summer School.

De associatie met kloosters en eeuwenoude ambachtelijke technieken van boekbinders resulteert vaak in een stoffig imago. Tijdens deze masterclass wordt het tegendeel bewezen.

Kruisheer Edgard Claes is een van de meest vooraanstaande boekbinders ter wereld. Geschoold als klassiek handboekbinder en vertrouwd met traditionele materialen als leer en perkament, ging Claes al snel op zoek naar eigentijdser vormen en materialen. Sinds 1990 maakt hij zijn boekbanden vooral van polycarbonaat, dat hij bewerkt met een computergestuurde freesmachine en kleurt met airbrush. Nieuwe materialen vragen om nieuwe bindtechnieken, die hij zelf ontwikkelt.

Op maandag 16 augustus brengen we een zeer exclusief bezoek aan het atelier van Claes in het Klooster St. Agatha.

Programma

Edgard Claes verzorgt een inleiding in de geschiedenis van de gedecoreerde boekband door de eeuwen heen. Er wordt stilgestaan bij de techniek van het boekbinden en bij de verschillende decoratietechnieken. De boekbindtechniek heeft in die eeuwen aanmerkelijk minder evolutie doorgemaakt dan die van de decoratie (in materialen en technieken).

Na de lunch is er een inleiding in de hedendaagse bibliofiele kunstboekband, waarbij wordt stilgestaan bij het kunstambacht boekbinden: het gemaakte ontwerp moet toepasbaar zijn in de boekband. Dit wordt uitgelegd aan de hand van banden van toonaangevende boekbinders en aan de hand van zijn eigen werk. Wat is hedendaagse de stand van de bibliofilie en wie zijn de belangrijkste verzamelaars en handelaren in de wereld van de bibliofiele boekband.

Ook is er een rondleiding door het bijzondere atelier van Edgard Claes, waar hij zijn materialen, machines en werkwijze zal toelichten.

De dag wordt uiteraard afgesloten met kloosterbier in de fraaie tuin van Klooster St. Agatha.

Dagindeling

 • 10.30-11.00 uur Inloop
 • 11.00-12.30 uur Deel 1
 • 12.30-13.30 uur Lunch
 • 13.30-14.45 uur Deel 2
 • 15.00-16.00 uur Atelier bezoek
 • 16:00- 17.00 uur Afsluiting met kloosterbier

Kennis/vaardigheden

Interesse in de historische en hedendaagse werkwijze van boekbinders.

Kosten

 • €40,00 (excl. 21% btw) voor professionals.
 • €25,00 incl. btw voor studenten.

Voorwaarden

 • Nederlandstalig
 • Inclusief lunch
 • Max. 15 deelnemers
 • Locatie: Klooster Sint Agatha (Kloosterlaan 24, Sint Agatha)

Koop je ticket!

De masterclass is uitverkocht. Er zijn geen tickets meer in de verkoop!

 

Type Craft Summer School

From 16 till 26 August Graphic Matters presents the Type Craft Summer School in Breda. The Summer School consists of six masterclasses that are completely dedicated to typography, in the broadest sense of the word.

Each masterclass will be given by a leading international designer, typographer or layout designer. In addition, there is a social programme with studio visits, type tours and lectures.

Keep an Eye Foundation

This masterclass is made possible by the Keep an Eye Foundation, a Dutch foundation dedicated to talent development that supports various organisations nationwide. Read more about it here.

Want to stay up to date? Subscribe to the Graphic Matters newsletter.